محلول پاشی گیاهان
برای همه گیاهان، راه اصلی جذب مواد مغذی از طریق ریشه است. برگها دارای کوتیکول مومی هستند که در واقع ورود آب، مواد مغذی و سایر مواد به گیاه را محدود میکند.
به میزان محدودی مواد مغذی اعمال شده به برگها میتوانند توسط گیاه جذب و استفاده شوند، اما برای مواد مغذی اصلی (نیتروژن، فسفر، پتاسیم) مقدار جذبشده در هر زمان نسبت به نیاز گیاه کم است. این بدان معناست که استفاده از محلول پاشی تنها بخش کمی از نیاز گیاه به این سه ماده مغذی را تأمین میکند، بنابراین محلولپاشی فقط باید به عنوان یک مکمل در کنار استفاده منظم از کودهای پودری جهت تامین این عناصر در نظر گرفته شود.
همچنین تغذیه برگی به عنوان یک تامین کننده تکمیلی عناصر کم مصرف و پر مصرف ، هورمونهای گیاهی ، محرکهای رشد و سایر عناصر مفید استفاده شده است . تاثیر کود دهی برگی در افزایش محصول ، مقاومت به بیماریها و آفات و بهبود مقاومت به خشکی و نیز افزایش کیفیت محصول مشاهده شده است . پاسخ گیاه به کود دهی برگی بستگی به گونه گیاه ، شکل کود ، غلظت کود ، دفعات کاربرد کود و مرحله رشدی گیاه دارد.
چند نکته مهم برای تغذیه برگی (محلول پاشی) گیاهان:
– محلول پاشی برگی را زمانی انجام دهید که رطوبت بالا است و دما نیز زیاد بالا نباشد.
– هنگام طلوع خورشید مایع کمتری تبخیر شده و زمان بیشتری خواهد داشت تا به داخل برگ نفوذ کند.
– دیگر زمان مناسب برای محلول پاشی هنگام غروب خورشید میباشد.
– به عبارت دیگر بهترین زمان محلول پاشی از ۱۰-۷ صبح و یا بعد از ۵ بعد از ظهر میباشد.
همه کودهای محلول در آب برای محلول پاشی مناسب نیستند، درصورتیکه قابلیت محلول پاشی داشته باشند روی پاکت نوشته خواهد شد.
مزیتهای تغذیه برگی یا محلول پاشی:
* اصلاح کمبودها
* افزایش عملکرد
* بهبود سلامت گیاه
* بهبود شرایط ریشه
* تغذیه گیاه زمانی که ریشهها به درستی عمل نمیکنند
* سرعت بخشیدن به ریشه زایی قلمه و نهال
عوارض ناشی از کود و سموم شیمیایی بر روی گیاهان:
سمیت ناشی از مصرف بیوره) یکی از کودهای مصرفی، کود اوره است. کود اوره که به کود شکری نیز معروف است در سطح جهان از پر مصرف ترین و ارزان ترین کودهای شیمیایی ازتی است. کود اوره ۴۶ درصد ازت دارد و حلالیتش در آب خیلی خوب است و به همین دلیل در خاک برای تهیه محلول های کودی و محلول پاشی بر روی گیاه مورد استفاده قرار می گیرد. در محلول پاشی روی گیاه ممکن است که کود اوره دارای مقداری ماده سمی بیوره باشد که این ماده نباید از یک مقدار مشخص بیشتر باشد.
سوختگی ناشی از مصرف کودهای شیمیایی: زیادی مصرف کودها بر روی برگ و میوه سبب سوختگی می شود. مخصوصا اگر هنگام تماس سطح آن ها خیس باشد
هزینه زیاد: تعداد زیاد محلول پاشی و غلطت کم مواد غذایی باعث افزایش هزینه ای تولید محصول می شود.
غلظت محدود :مواد غذایی در تغذیه برگی به تنهایی نمی توانند احتیاجات کل گیاه را برآوره نمایند.